Hoe vertel je dat je wilt scheiden?

Veel mensen denken “Ik wil scheiden”, maar hebben er vervolgens moeite mee om dit te delen met hun partner, omdat zij al langer een minder goed gevoel hebben, maar dit stilhouden, omdat hun partner hier misschien toch een ander gevoel heeft. 

Ik wil scheiden, maar durf het niet te delen

Omdat mensen het niet met hun partner durven te delen, blijven zij helaas vaak onnodig lang met deze gedachte rondlopen, waardoor zij ongelukkig zijn in hun relatie en dit heeft vaak een weerslag op de andere aspecten in het leven waar zij minder geluk in kunnen vinden. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld soms wel wat signalen van oppikken en hier last van krijgen. Uiteindelijk is scheiden een beslissing die door beide partners gemaakt moet worden en dan is het uiteraard belangrijk dat je het bespreekt met je partners en misschien eventuele twijfels bespreekt, zodat het niet helemaal uit de lucht komt vallen wanneer jouw besluit vaststaat. 

Bereid jezelf goed voor

Het is toch een spannend moment wanneer je jouw gedachtes met je partner gaat delen. Je wil geen ruzie en je verwacht waarschijnlijk toch schrikreactie, maar de concrete reactie zul je nooit precies kunnen voorspellen. Wel is het belangrijk dat je niet te lang om de kern heen draait, zodat je meteen aan kunt geven waar jij over denkt en wat jouw gedachten zijn, zodat je niet de verkeerde dingen kunt zeggen waardoor jouw boodschap minder goed over zou kunnen komen. Vertel ook op een rustige manier waarom je wilt scheiden en schuif daarbij niet alles naar je partner toe, maar houd het ook bij jezelf.

Zorg voor de juiste omstandigheden

Blijf daarom respectvol naar je partner en zorg dat hij of zij niet in de verdediging hoeft te schieten, omdat jij je partner aanvalt, om zo een woordenwisseling te voorkomen. Blijf daarbij ook rustig om enigszins rust in het gesprek te behouden om het zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen. Breng de boodschap wel duidelijk over, zodat er geen twijfel meer over bestaat en waarmee je geen twijfel in jouw verhaal laat blijken, zodat er geen valse hoop bestaat. Zorg dat je op dit moment samen bent zonder afleiding, zodat de kinderen hier geen last van hoeven te hebben en waardoor jullie dit samen als een team kunnen vertellen.

Een hulp bij de scheiding

Soms is wat hulp wel nodig om alles vredig te laten verlopen zodat je nog steeds samen door één deur kunt en dan kun je bijvoorbeeld de hulp inschakelen van Zorgelooschscheiden zodat er een onpartijdige partij is die jullie kan helpen bij het maken van de afspraken. 

Plaats een reactie