Recept surprise cake voor verjaardagsfeestje

Mijn tweeling werd drie jaar en het was dus hoogtijd voor een party! Bij een verjaardag hoort taart! Ieder jaar probeer ik een geweldig taartrecept uit. Ik vind het namelijk leuk om de twins versteld te doen staan. En eerlijk is eerlijk; ook het bezoek betrap ik op enthousiasme als ze de taart uit de koelkast zien komen. Dit jaar maakte ik de surprise cake “Piñata cake”, en dit was echt een succes!

Een leuke feestelijke dag voor de kinderen

De verjaardag van de tweeling begon vrijdag al. Die dag mochten ze trakteren op de peuterspeelzaal. Voordat ze hun traktatie mochten uitdelen, kregen ze een feestmuts op en werd er voor hun gezongen. Dit was zo schattig en ik stond met traantjes in mijn ogen. Mijn kindjes worden groot bedacht ik mij, terwijl ik mezelf snel weer herpakte. “dit is niet het moment voor traantjes.” En ander reden waarom dit zo bijzonder was, had vooral te maken met de beleving van de kinderen! Dit jaar ervoeren ze voor het eerst hoe het is om bewust jarig te zijn. Ze keken al weken uit naar hun verjaardagsweekend, vertelden aan iedereen dat ze bijna jarig waren en sprongen een gat in de lucht toen ze de vlaggen thuis ophingen. Op zaterdag versierden wij het huis en op zondag mochten ze zich op maken voor hun echte dag. Ze waren er helemaal klaar voor in hun feestoutfits. Het bezoek verwende hen met een boel cadeaus, waardoor ik genoodzaakt ben om weer wat speelgoed op te bergen. Het mooiste moment van het feest was natuurlijk het zingen bij de taart. Vroeger vond ik het ook al geweldig. Nu vind ik het super tof om dit samen met onze kids weer te herbeleven. We zaten in een kring, staken de kaarsjes aan en zongen de ‘happy-birthday’ deuntjes. De kaarsjes werden uitgeblazen en mijn kindjes keken op hun allergelukkigst. Mijn dag kon niet meer stuk!

Piñata cake maken

Mijn kinderen wisten dat ik een taart zou maken met een boel Smarties. Op YouTube liet ik hun al wat filmpjes zien, waardoor ze wisten dat de ‘Smarties taart zou worden gemaakt’. Het recept is super makkelijk en ik was ongeveer 3,5 uur bezig. Dit lijkt veel, maar is inclusief wachttijd in de oven.

Wat heb je nodig?

 • Smarties
 • Biscuit Mix (ik gebruikte die van FunCakes)
 • Botercrème Mix (ook hierbij gebruikte ik die van FunCakes)
 • Water
 • Eieren
 • Boter
 • Mixer met garde
 • 3x springvorm van Ø 18 cm
 • Bakspray of olie

De bereiding

 • Bakken: Bereid de biscuitmix volgens verpakking die jij hebt gekocht. Je kunt hiervoor verschillende gebruiken. Voor een stevige mix beveel ik die van Jumbo of FunCakes aan (no spon). Na het mixen kun je in de drie springvormen het beslag verdelen en in de oven bakken gedurende 35 minuten. Mocht je niet in het bezit zijn van 3 springvormen dan zul je het achterelkaar moeten bakken. Maar misschien dat je ook een bakvorm kunt lenen van iemand?
 • Snijden: Nadat de biscuitaart gebakken is, is het belangrijk om de taart goed te laten afkoelen. Als de taart nog warm is en je gaat erin snijden, dan is de kans groot dat de taart afbreekt. Nadat die goed is afgekoeld, snijd je de randen gelijk met een scherp mes. Vervolgens kun je met een rond object (ik gebruikte de dop van de bakspray :-), rondjes snijden in het midden van de taart. Let op: zorg ervoor dat je de bodem en de top heel laat (hier snijd je dus geen rondjes in!).
 • Stapelen: Nadat de taart gesneden is, kun je de taart stapelen. Maak hierbij gebruik van de botercrème. Op iedere laagje smeer je namelijk flink wat crème. Dit herhaal je totdat je bovenaan bent gekomen. Het gat kun je nu vullen met smarties :-)!! Smeer de taart vervolgens af met de botercrème. Dit kun je heel strak doen met een paletmes. Mocht je vaker taarten willen maken met botercrème, dan raad ik het zeker aan om een paletmes aan te schaffen.  Ik koos ervoor om de taart verder te decoreren met smarties. Maar dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht doen.

Plaats een reactie