Waar moet goede gehoorbescherming voor kinderen aan voldoen?

Goede gehoorbescherming hoort de geluiden tot een veilige hoeveelheid aan decibel te brengen. Zo hoor je nog alles wat je wilt horen, maar zal het geen gevaar opleveren voor je gehoor. Bij het kiezen van gehoorbescherming heb je een hoop dingen waar je op moet letten. Wat past bijvoorbeeld het beste bij je oren, en in welke omstandigheden ben je van plan om gehoorbescherming te gebruiken?

Op maat gemaakt of universeel?

Ieder oorkanaal is anders, net als vingerafdrukken zal er voor iedereen een andere pasvorm zijn. Universele oordoppen kan je overal kopen. Deze hebben een rechte vorm die voor geen enkel oor specifiek is gemaakt. Vaak zal het van een zacht materiaal gemaakt zijn zodat het zich wel vormt naar het oorkanaal waar het in gebruikt wordt. De zachte oordoppen van schuimrubber kan je gemakkelijk indrukken en zo inbrengen. Een gecertificeerde audicien zal je echter oordoppen op maat kunnen bieden. Deze zitten erg comfortabel en geven betere bescherming.  

Harde of zachte oordoppen?

Goede gehoorbescherming komt in harde en zachte varianten voor. Harde oordoppen worden gemaakt van acrylaat, zachte oordoppen van siliconen. Als je bij een gecertificeerde audicien langsgaat, worden deze speciaal voor jouw oorkanalen gemaakt. Zo zitten ze hartstikke goed en vallen ze er niet zomaar uit. Ook kan je ze voor langere tijd dragen. Universele schuimrubberen oordoppen gaan bijvoorbeeld na een tijd erg pijn doen omdat ze op verkeerde plekken in je oor druk geven. 

Voor zwemmen, slapen of vliegen

Daarnaast is goede gehoorbescherming afgestemd op de locatie en het gebruik. Oordoppen die je gebruikt in het vliegtuig zullen meer geluid afschermen omdat het toch niet nodig is om alles te horen. Maar bij bijvoorbeeld een concert wil je juist de muziek kunnen beleven. Daarom is het belangrijk dat oordoppen die voor geluidsbescherming bij muziek bestemd zijn, de muziek er nog wel doorheen komt. Het aantal decibel moet dus teruggebracht worden naar een veilig niveau, maar niet alles blokkeren. Een gecertificeerde audicien kan je ook adviseren welke bescherming voor jou geschikt is. 

Plaats een reactie