Wanneer een zwangerschapstest doen?

Denk je dat je zwanger bent dan wil je zo snel mogelijk duidelijkheid of dat daadwerkelijk zo is. Of het nu gepland is of niet. Een zwangerschapstest kun je niet meteen doen wanneer je seks hebt gehad. Dan is er door het lichaam nog geen HCG hormoon aangemaakt (ook wel zwangerschapshormoon).

Niet ongesteld geworden?

Wanneer je op de dag dat je ongesteld zou moeten worden niet ongesteld raakt, kun je al een zwangerschapstest uitvoeren. De test kan dan alsnog negatief uitwijzen omdat er dan misschien te weinig HCG in je urine zit. Het is dan aan te raden om de test nog een keer te doen als je enkele dagen over tijd bent. Des te meer dagen je over tijd bent des te meer HCG hormoon in je urine terug te vinden is wanneer je zwanger bent. Aan te raden is om de test uit te voeren 6 dagen nadat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Dan is er bij een zwangerschap voldoende HCG aanwezig waardoor je dus ook een betrouwbaarder resultaat krijgt.

HCG test op zwangerschap

Voer de test uit met ochtendurine omdat die het meest geconcentreerd is. Drink de avond ervoor niet te veel zodat je urine niet verdund wordt om zo de test nog betrouwbaarder te maken. Gebruik een urinecontainer zodat je zeker weet dat je de strip 5 seconden in de urine houdt. Bij een positieve test verschijnen er 2 streepjes. Verschijnt er maar 1 streepje dan is de test negatief. Er bestaan ook vroege zwangerschapstesten. Deze kunnen al 4 tot 6 dagen eerder testen dan normale zwangerschapstesten doordat ze gevoeliger zijn. Deze testen zijn niet om aan te raden omdat de betrouwbaarheid van de test veel minder groot is dan van normale zwangerschapstesten.

5 goede tips bij het gebruik van een zwangerschapstest, door deze tips is de kans op een accurate zwangerschapstest hoger!

 1. Gebruik de test bij je ochtendurine!
  De concentratie van het HCG hormoon is dan groter.
 2. Gebruik een urinecontainer voor het opvangen van de urine!
  Dit is niet alleen voor het gebruiksgemak maar levert ook nauwkeurigere resultaten.
 3. Houdt het strookje ongeveer 5 seconden in de urine!
  Dit is gebruikelijk bij de meeste zwangerschapstesten, wijk hiervan dus niet af.
 4. Drink de avond ervoor niet te veel zodat de urine niet te waterig wordt!
  Zo krijg je een beter resultaat van de test omdat de concentratie HCG hormoon groter is.
 5. Laat ook iemand anders het strookje bekijken voor het testresultaat voor meer zekerheid!
  Bij de meeste tests is 1 streepje niet zwanger en 2 streepjes wel. Laat er iemand anders ook naar kijken omdat sommige tests wazige streepjes aangeven

Plaats een reactie