8 weken zwanger

Je bent nu 8 weken zwanger? Als je 8 weken zwanger bent, dan ben je waarschijnlijk misselijk, beroerd en moe. Natuurlijk zijn er ook zwangere vrouwen die hun hele zwangerschap van geen enkele zwangerschapskwaal last van hebben, maar waarschijnlijk hoor jij bij die zwangere vrouwen die wanneer ze 6 tot ongeveer 12 weken zwanger zijn last hebben van (extreme) moe- en misselijkheid. Hoe wordt dit eigenlijk veroorzaakt? Dit beroerde gevoel komt doordat je hormoonproductie overuren draait en je lichaam hieraan moet wennen. Je baby in je buik heeft er gelukkig helemaal geen last van en groeit lekker door.

Je baby bij 8 weken zwangerschap

Nu je 8 weken in verwachting bent, is je baby al zo’n 2 centimeter lang. Het lijkt wel nog wat op een kikkervisje. In de komende weken zal je baby oogleden ontwikkelen en worden de armen en benen langer en als je goed zou kijken dan zie je dat de vingertjes en teentjes zichtbaar beginnen te worden. Je baby gaat er daardoor meer als een klein mensje uitzien in plaats van als een kikkervisje. De hersenen van je kindje worden gevormd en de zenuwcellen beginnen contact met elkaar te maken. Binnenkort ga je naar de verloskundige voor de eerste echo. Het luisteren naar het hartje van je kindje is één van de hoogtepunten. Wist je dat het hartje van je kindje razend snel klopt, wel zo’n 150 hartslagen per minuut. Dat is twee keer zo snel als jouw hart!

Jijzelf bij 8 weken zwangerschap

Je kunt in deze periode last hebben van buikpijn of steken in je buik. Deze buikpijn wordt over het algemeen veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. Je baarmoeder is nu toegenomen tot de grootte van een sinaasappel. Flink gegroeid dus als je bedenkt dat je baarmoeder normaal de omvang van een avocadopit heeft. Wat veel zwangere vrouwen niet weten is dat je darmen misschien minder goed werken door de zwangerschapshormonen. Je kunt daardoor last krijgen van obstipatie en een opgeblazen gevoel hebben. Als je al een buikje ziet, komt dat eerder hierdoor dan echt door je zwangerschap.  Wat wel al echt in omvang toeneemt, zijn je borsten! Tijdens je zwangerschap kunnen je borsten wel één tot meerdere cupmaten toenemen. Vooral aan het eind van de zwangerschap wanneer je lichaam zich klaarmaakt voor het geven van borstvoeding zal je dit merken.

Zwangerschapskwaaltjes rondom de 8e week

Een ander zwangerschapskwaaltje zijn stemmingswisselingen. Veel zwangere vrouwen hebben daar last van, het ene moment ben je dolgelukkig, het andere moment zie je het helemaal niet zitten. Dat hoort er allemaal bij en wordt veroorzaakt door de toename van hormonen en alle veranderingen die eraan komen. De eerste echo komt eraan Het is bijna tijd voor de eerste echo, deze vindt meestal plaats tussen de 8 en 12 weken zwangerschap. Wanneer op deze echo blijkt dat alles in orde is, kunnen de meeste zwangere vrouwen pas echt blij zijn met hun zwangerschap. En dit is dan ook het moment om het aan de buitenwereld te vertellen.

Plaats een reactie