Een spaarrekening voor kinderen

Sparen voor je kleintje, hoe kan dat? Met deze vraag begon ik tijdens de zwangerschap al te malen. Alleen moesten mijn man en ik toen al zoveel keuzes maken, waardoor ik dit gesprek uitstelde. Wel weet ik dat we vlak na de geboorte werden gebeld door een bank:

Of ik even tijd had om hun verhaal aan te horen over hun te gekke spaarplan met 0.02% rente? Huh nee, door die lage rente ga ik niet overstag. Bovendien had ik alle tijd en aandacht nodig bij het troosten van twee newborns en het geven van borstvoeding. Sparen voor de twins was wel het laatste waar ik over na wilde denken.

Het jaar ging voorbij en eigenlijk hadden we nog niet een doelstelling wat betreft sparen. Ondertussen weten wij natuurlijk ook dat de studiefinanciering op de schop is gegaan en dat een studie financieren toch wel anders gaat zijn over 20 jaar. Waarschijnlijk is het tegen die tijd wel weer anders. Maar dat is geen reden om geen plan te hebben. Ik vind het belangrijk om de kinderen iets mee te geven, maar tegelijkertijd wil ik ook dat ze beseffen dat dingen niet om ‘niet’ gegeven worden. Ik wil geen luie of verwende kids kweken, haha.

In de tijd dat ik studeerde had ik een basisbeurs en een aanvullende beurs. Omdat ik het huis uit ging, werkte ik zes jaar in een bloemenwinkel om de nodige kosten te kunnen betalen. Een bijbaan als student vond ik dan ook heel normaal. Mijn moeder kon als alleenstaande onmogelijk bijspringen. Zo heb ik geleerd om zelf mijn rekeningen te betalen. Iets waar ik nog steeds super blij mee ben.

Een spaarplan voor je kind?

Mijn man en ik bedachten samen wat het beste plan is in combinatie met onze opvoedingsvisie. In deze brainstormfase kwamen we de volgende opties tegen:

  • Een vast bedrag per maand sparen op een ‘kind-rekening’ bij een bank
  • Per jaar een X bedrag storten naar een ‘kind-rekening’
  • Kinderen die na hun 18e verjaardag toegang krijgen tot hun rekening
  • Ouders die niet sparen, maar zich voornemen om tijdens de studie de kosten te betalen
  • Een spaarverzekering. Je maakt gedurende 10 jaar een bepaald bedrag per maand over. Hierover kun je een winstdeling ontvangen en de rente.

Wij vinden het in ieder geval belangrijk dat onze kinderen ook beseffen dat ze voor bepaalde dingen moeten werken. Ik zal dan ook altijd stimuleren dat ze straks een bijbaan hebben ten tijde van een studie (tenzij dit om bepaalde redenen niet lukt). Verder wil ik ook dat het geld zinvol gebruikt wordt. Op je 18e een reis over de wereld maken is prima. Maar dan neem ik aan dat ze hier zelf ook (een deel) voor gespaard hebben. Voor nu hebben wij bedacht dat we hun volledige kinderbijslag sparen. Dit zetten we nu nog apart op onze eigen rekening. De bedoeling is wel dat ze een ander rekening krijgen. Alleen die lage rentes zijn niet echt bemoedigend om hier werk van te maken. Een spaarverzekering kan uitkomst bieden, maar dat vind ik ook wel ‘spannend’ met het financieel risico aangezien zo’n dergelijk spaarplan vaak niet valt onder de depositogarantiestelsel (Ja ja ik heb mijn huiswerk goed gedaan).

Wat doe jij qua kindersparen?
Ik ben erg benieuwd wat jullie idee hierover is? Hebben jullie een eigen rekening voor de kinderen en zo ja bij welke bank? Andere tips zijn zeker ook welkom. Want door te sparen voor onze kleintjes kunnen ze misschien wat ‘makkelijker’ hun dromen najagen!

Plaats een reactie