Een vliegvakantie met een baby

Palmbomen, een blauwe zee, het strand, veel vitamientjes D en mooie jurkjes uit de kast. Zomervakantie! Ik kan mij nu al verheugen op die tijd. Eind december dacht ik na over de hoogtepunten van 2020. Eén hoogtepunt was in ieder geval onze reis naar Portugal. Door die reis raakte ik geïnspireerd om dit jaar toch nog de zon op te zoeken! En dit keer naar het mooie Curaçao!

Vakantie met baby’s: hoe bereid ik me voor?

Vorig jaar gingen we met vier volwassenen en drie baby’s op reis. Hanna en haar prachtige gezin en wij. Door de reis naar Portugal ben ik een stuk wijzer geworden wat betreft reizen met een baby. In dit geval zelfs drie baby’s. Wist je bijvoorbeeld dat er in het vliegtuig maar één baby per rij mag zitten? Voor ons betekent dit dat wij als gezin nooit bij elkaar kunnen zitten. Dat is zeker een nadeel. Zo kan ik me herinneren dat junior bij papa op schoot zat en ik hem moest voeden. We deden een baby wisseltruc door één baby over de stoel te hijsen en die aan de ander te geven. Om nou iedere keer je buurman te moeten storen wordt je ook niet gelukkig.

Voordelen
Een voordeel is wel weer dat je per kind een luiertas aan bord mee mag nemen. Die luiertas stampte ik helemaal vol met luiers. Scheelt weer kilo’s in de koffer. Ook zijn mensen om je heen heel begripvol en geïnteresseerd. Ik heb ‘gelukkig’ niet meegemaakt dat ik een boze blik toegeworpen kreeg van een medepassagier.
Dit jaar gaan we het avontuur aan om een vliegreis te maken van wel 9,5 uur. Misschien verklaar je ons voor gek. Maar gelukkig heb ik een goede dosis relativeringsvermogen. Wat zijn nou 9,5 uur van je leven? Dat overleef je toch wel weer? We gaan het gewoon doen! De reis naar Curaçao wil ik al een tijd maken omdat ik een deel van mijn roots wil terugvinden. Ik ben op dit mooie eiland geboren maar daar is alles mee gezegd. Voor mij wordt dit een persoonlijke reis die ik samen met mijn gezinnetje mag maken. Tot twee jaar reizen de twins gratis en is deze vakantie misschien niet meer te betalen.

10 tips voor vliegreizen met een baby

Ga jij ook een vliegreis maken met je baby? Dan vind je hier wat handige tips:

  1. Iedere vliegtuigmaatschappij heeft andere regels en voorwaarden m.b.t. reizen met een baby. Lees dit van te voren. Dit voorkomt teleurstellingen of onduidelijkheden. Nu ben ik er dus achtergekomen dat een baby bij KLM wel ruimbagage mee mag.
  2. Reis je met je partner? Verdeel dan de kleding van je kleine over twee koffers. Als er een koffer zoek raakt, dan heb je in ieder geval nog een plan B.
  3. Water en andere vloeistoffen voor je baby mogen gewoon mee. Geef dit van te voren aan als je bij de douane staat.
  4. Toch nog te weinig luiers of voeding mee? Aan bord hebben ze luiers en voeding beschikbaar. Wel een beperkte voorraad.
  5. Baby’s onder de 10 kilo kunnen gebruik maken van een (gratis) wiegje. Althans als het vliegtuig een wieg aan bord heeft. Wel handig om zo’n wieg van te voren te reserveren.
  6. Neem genoeg entertainment mee voor je kindje. Speelgoed, rozijntjes, filmpjes, etc.
  7. Je mag een buggy, kinderwagen en maxi-cosi mee tot aan de gate. Dit alles is wel afhankelijk van de formaten. Is de wagen bijvoorbeeld te groot. Dan moet je deze inchecken. Ook een tweelingbuggy mag mee! Gelukkig maar..
  8. Als je het vliegtuig uitstapt kan je de buggy ophalen bij de bagageband. Een draagdoek is dan wel handig.
  9. Last van pijnlijke oortjes bij opstijgen en landen?  Tips zijn: aanleggen aan de borst, flesje geven met water of de speen.
  10. Vergeet tussendoor ook niet te genieten. Maak foto’s en leg dit moment vast. Is het toch een rotreis, weet dan dat je dit ook wel weer vergeet.

Plaats een reactie