Pleutertaal: hoe praten kleuters?

Peuterpraat: hoe praat jouw kleuter? Sinds zijn tweede verjaardag gaat het enorm hard met de spraak van Junior. Soms gebruikt ie woorden waarvan ik denk “huh, hoe kom je daar nou weer aan..??” Super grappig en gezellig dat peuterpraat. Maar met het meer praten kan hij zich ook steeds beter uitdrukken. Daar hoort ook bij dat hij dus heel goed kan aangeven wat hij wel en niet wil. Ook erg handig voor beide partijen, maar er zijn wel eens momenten waarop ik verlang dat hij dat nog niet kon haha! De laatste tijd zegt hij heel regelmatig (nou ja, eigenlijk meerdere keren per dag): “Ik wil graag…”. Nieuwsgierig wat hij dan allemaal zo graag wil? Je leest het hieronder!

Spreektaal kinderen

En daar bedoelt Junior mee dat hij graag filpmjes wil kijken op Netflix. Of nog liever: op Youtube. Yup, ook Junior heeft de eindeloze uitpak/speelgoed show of filmpjes ontdekt en vindt het he-le-maal fantastisch. Op Netflix kijkt hij het meeste de serie Robo Car Poli en film Cars (maar die laatste is helaas niet meer beschikbaar). Hij heeft ontdekt dat er ook filmpjes met autootjes uit die serie en film zijn te vinden op Youtube. Dus meestal vraagt hij of hij ‘kleine Poli’ of ‘kleine Cars’ mag kijken. En als ie daar om vraagt, speel ik regelmatig de loedermoeder. Dan zeg ik dat kleine Poli/Cars even op zijn en alleen maar Netflix gekeken kan worden. Ik heb niet altijd zin in Youtube. Hij zapt dan van het ene filmpje naar het andere. En komt soms ook op dingen uit die ik niet gepast vindt voor zijn leeftijd: opeens van snoezige auto filmpjes naar filmpjes waarin Spidermans het opnemen tegen grote spinnen enzo. Sorry: not my cup of tea. Ik heb dus niet altijd zin in Youtube, omdat ik vinger aan de pols wil houden wat hij kijkt.

Kinderen spreken filmpjes na

De laatste tijd valt me wel op dat het kijken naar Youtube ook zo zijn voordelen heeft. Want dat peuterpraat van Junior wordt internationaler. Door de filmpjes die hij er kijkt, kan hij nu bijvoorbeeld zeker 5 kleuren ook in het Engels benoemen. Hij oefent er de hele dag mee, zo grappig. En hij heeft ontdekt dat je de naam van een van de hoofdfiguurtjes uit Robo Car Poli in het Engels heel anders uitspreekt. Als ik het op zijn Hollands zeg, word ik meteen terechtgewezen dat het zo echt niet hoort. Die kinderen ook van tegenwoordig.

Ik wil graag kleien!

Soms roept hij dit al zodra hij uit bed is gestapt. Zucht… Kleien is echt zijn grootste hobby. Hij bedenkt er de leukste spelletjes mee: verstopt er auto’s in, laat Brandweerman Sam-poppetjes ze vervolgens redden. Etc etc. Op zich niks mis mee dat hij graag kleit, hij roept alleen om de haverklap: “Mam. Nog klei!”. En als ik niet op tijd reageer, dan roept ie het nog even harder. Hij krijgt zelf namelijk die Play Doh potjes niet open (zijn ook ondingen wat dat betreft). Maar! Van de week heb ik daar de oplossing voor gevonden. Ik kocht klei van de Zeeman. Die potjes hebben net zulke leuke kleuren als die van Play Doh (Action heeft alleen grote potjes met primaire kleuren). En: Junior krijgt ze zelf open en dicht! Geen geroep meer voor mij om meer klei! Oh yeah!

Ik wil graag pasta!

Eigenlijk vraag ik niet eens meer wat hij op zijn brood wil. Want het antwoord is toch steevast: pasta! Chocoladepasta bedoelt ie dan natuurlijk. Qua beleg op brood ben ik zelf vrij makkelijk. Hij krijgt op dit punt dus altijd zijn zin van me, haha! Ook omdat ik weet dat hij bij mijn moeder en zus, die beiden oppassen, en op het kinderdagverblijf genoeg aan variatie krijgt. Dan houd ik het op dit punt wel gewoon lekker makkelijk thuis!

Plaats een reactie