Wat te doen tegen huilende baby?

Het was een paar weken na de bevalling en ik had zin in een avontuur. Even de stad in met mijn newborn in de draagdoek daar droomde ik van. Zo gezegd, zo gedaan. Moeder in de bus, baby in de draagdoek. Alles leek goed te gaan. Totdat mijn zoet slapende baby wat begon te murmelen. Dat murmelen werd binnen twee minuten een oorverdovend krijsen. En die bus? Die zat stampvol. Wat je als mama allemaal doet voor je newborn op zo’n moment? Een beetje hupsen en lieve woordjes fluisteren. Maar wat als dat ook niet meer help?

Wat als je baby begint te huilen?

Van huilen krijg ik persoonlijk stress. Ik vind het een verschrikkelijk geluid en kan me niet meer concentreren op andere dingen. Ik moet opstaan en troosten en aan mij de taak om het kind weer stil te krijgen. Natuurlijk mag je soms even keihard huilen als je pijn hebt, of je gefrustreerd voelt of de dag te druk was. Maar wat als de uitknop niet lijkt te werken? Je kunt natuurlijk altijd even checken of je baby heeft gepoept, het koud of warm heeft. Of is het enorme honger of krampjes misschien? Als ik het echt niet meer wist dan werkten onderstaande methodes vaak wel.

Stappenplan baby stoppen met huilen

  1. De autorit. Het gezoem van de auto doet een baby goed. Misschien klinkt het een beetje als baarmoeder geruis of vindt hij de muziek die je draait slaapverwekkend. Als babylief sliep en de afslag naderde, reed ik gerust nog een stadje verder. Nam ik meteen de Mac-drive hopende dat de meneer of mevrouw achter die praatpaal de ‘Goedemiddag welkom bij Mac Donalds, mag ik uw bestelling alstublieft? niet te hard tetterde.
  2. De stofzuiger. Wil baby niet slapen? En is het echt bedtijd? Van stofzuiger geluid werden onze kinders altijd rustig en sliepen ze een heel stuk sneller. En stofvrij dat mijn huis is!
  3. De draagdoek. De draagdoek is mijn bestie. Ik gebruik hem nu nog steeds als Jule (17 maanden) tandjes krijgt of als ze aan mijn benen blijft hangen, dan zet ik haar op mijn rug en ga ik door met de orde van de dag. Zij heeft haar portie mama en ik hoef niet te fungeren als een mama-matras en heb bewegingsruimte.
  4. Inbakeren. Alle drie mijn kinderen heb ik ingebakerd. Voor de een is het een verschrikking om te zien, zo’n strak ingewikkeld kind maar voor ons was het een verademing. Ze werden niet steeds wakker van hun eigen ongecontroleerde bewegingen en sliepen langer. Het inbakeren gaf rust en de kinderen wisten dat als ze ingebakerd werden het slaaptijd was.
  5. De drie R-en. Wat natuurlijk ook geen kwaad kan, is om je aan het een bepaald ritme te houden. Baby’s houden van voorspelbaarheid. De eerste maanden was bij ons de volgorde vaak; borst-verschonen-knuffelen-slapen. Net wat prettig werkt. Een overprikkelde vermoeide baby in slaap krijgen is een uitdaging. Daarom koos ik ervoor om maar wat ‘saaier’ te leven en minder op pad te gaan. Dat komt vanzelf wel weer. Blije baby, blije moeder right?

Gebruik de Dunstan-methode om new-born gehuil te ontcijferen

Wist je dat er ook een Methode is om babygehuil te ontcijferen? Deze methode heeft de Dunstan-methode. Neh is bijvoorbeeld honger en hoor je Eh? Grote kans dat er een boertje dwars zit. Ik zelf ben nooit echt pro geworden in deze  methode omdat ik het vaak toch mis had. Meestal probeerde ik daarom gewoon de check van vieze luier, boertje of honger maar wie weet helpt het jou wel.

Plaats een reactie