Voordelen en Nadelen van zindelijkheid

De 5 voordelen en de 5 nadelen van zindelijk worden. Vol goede moed begon ik in de zomer met de zindelijkheidstraining van de twins. Toen ze 2,5 jaar oud waren vond ik het wel tijd voor het potje. 

Zindelijkheid van kinderen

Voordat de twins daadwerkelijk op het potje gingen plassen, probeerde ik al op een speelse manier dit onderwerp aan te kaarten. Een boek in de bieb gaf wat informatie over dit fenomeen. Vervolgens zette ik ze op geplande tijden op de wc met spontane successen die volgden. Als het hun lukte om te plassen of te poepen, dan deed ik een vreugdedansje inclusief een jubelkreet. Alles voor het geven van positief feedback aan je kleintje. Afijn, na de spontane successen begon het steeds makkelijker te worden voor de twins om zelf aan te geven dat ze naar de wc moesten. Waar ik wel tegen aanliep is dat je twee peuters tegelijk zindelijk wil krijgen. Best pittig als ze allebei snel moeten plassen. Je weet zelf wel wat er gebeurt als je nodig naar de wc moet en je in het toilet staat. Dat houd je niet vol en zij dus ook niet. Ik kon dan zo balen als de één op de wc zat, terwijl de ander per ongeluk op de grond plaste.

Voordelen van Zindelijkheid

Inmiddels ben ik goed onderweg en zijn ze zo goed als zindelijk. ‘Zo goed als’ want als we op stap gaan, doe ik soms nog wel een luier om. Tijdens dit avontuur ontdekte ik de voordelen maar ook zeker de nadelen. Want geloof mij; luiers zijn soms best handig.

  • Een groot voordeel is natuurlijk dat het enorm veel luiers bespaart en dus geld. Tijd voor een nieuw spaarplan?
  • Een ander bijkomstigheid is dat je geen vieze poepluiers meer hoeft te verschonen. Super fijn!!
  • Zindelijk worden zie ik ook als een stapje verder in de ontwikkeling van je baby. Of wat zeg ik; je peuter is dan echt geen baby meer.
  • Ook is dit stapje goed voor hun zelfbeeld. Als het hun lukt zie ik vaak stralende gezichtjes. Soms zeggen ze tegen elkaar: ” Ik ben trots op jou.”
  • Want ook zo fijn is, is dat jurkjes en andere kleding mooi zitten. Geen jurkjes in de zomer waarbij je per ongeluk een luier ziet (ik weet dat hier handige broekjes voor zijn, maar toch).

Nadelen van Zindelijkheid

En als je denkt dat er alleen maar voordelen zijn, dan heb je het mis. Heel soms denk ik terug aan die goede oude luier. Die luier waar je zo nu en dan naar om moest kijken. Laten we zeggen dat we erg blij zijn met Pampers.

  • Opnieuw gebroken nachten. Dit keer niet van een newborn, maar een peuter die heel nodig moet plassen. Wel super goed overigens! Yasmina roept tegenwoordig om 3 uur ’s nachts: “mama, ik moet plassen!”
  • Plassen terwijl je op stap bent en er niet 1,2,3 een wc te bekennen is.
  • Dat je lieve kleine peuter op vieze openbare wc brillen moet zitten. Je kan moeilijk tegen je kleintje zeggen: ” Schatje, ga maar boven de wc-pot hangen”.  De tip is dus ook om altijd iets van een schoonmaakdoekje in je tas te hebben.
  • Als je net onderweg bent en je kindje roept: “Ik moet plassen”. Het maakt niet uit dat het net niet lukte of hij/zij jou vraag om te plassen negeerde toen de wc binnen handbereik was.
  • Ik weet dat je hier nooit boos om moet worden, maar ‘ vervelend’ is het soms wel. Als het per ongeluk gebeurt dat de broekjes niet droog blijven. Soms is het dweilen met de kraan open..

Plaats een reactie